Nieuws

Word jij de nieuwe Penningmeester?

Word jij de nieuwe Penningmeester?

Staan jouw bankrekening en spaarrekening altijd dik in de plus en ben je erg precies als het om cijfertjes gaat? Lees dan hier of de functie Penningmeester wat voor jou is:

Functie

De penningmeester is verantwoordelijk voor de financiële gezondheid van de vereniging. Je hebt affiniteit met cijfers en je eigen bankrekening staat dik in de plus (of dit is in elk geval je streven). Dit jaar houd jij je onder andere bezig met de geldstromen van het bestuur en de commissies. Naast de extern coördinator heb jij ook contact met de buitenwereld, hierbij valt te denken aan de bank en de Kamer van Koophandel. Nadat de extern coördinator een sponsor binnen heeft gehaald zorg jij voor de verdere financiële afhandeling. Jij stuurt de factuur en houdt in de gaten of de factuur wel betaald wordt. Vervolgens neem jij deze dan op in de boekhouding (de boekhouding bijhouden is van essentieel belang, aangezien er ook een kascommissie is die elk blok alle inkomsten en uitgaven zal controleren). Als penningmeester dien je een solide boekhouding op te zetten. Aan het begin van je bestuursjaar is er een incasso voor de ledencontributie. Hiermee heb je een beste buffer om aan de slag te gaan met commissiegelden, facturen etc. Je eerste taak zal zijn om de begroting van het aankomende jaar op te stellen.


 

Werkzaamheden

De dagelijkse werkzaamheden zullen vooral bestaan uit het bijhouden van de inkomsten en uitgaven. Dit hoeft natuurlijk niet om de dag, maar het te lang laten slonzen leidt tot verkeerde indrukken over de geldstromen. Daarnaast ben jij het contactpersoon voor de penningmeesters van de commissies. Je regelt met hen een maandelijkse afspraak of spreekt ze zo nu en dan aan en bekijkt de financiële situatie van de commissies. Daarnaast begeleidt de penningmeester een commissie.


 

Benodigde capaciteiten

De onderstaande capaciteiten zijn geen vereiste maar wel een pre:

  • Overzichtelijk en georganiseerd kunnen werken

  • Moet ‘Nee’ kunnen zeggen tegen onacceptabele bedragen/aanvragen

  • Professioneel

  • Tijd vrij willen maken

  • Scherp beoordelingsvermogen hebben.

 

Huidige penningmeester

Aan het begin van het studiejaar na een les Algemene Economie van Olthof (grootste fan van Actis) heb ik mijzelf ingeschreven bij HMV Actis nadat hij mij overtuigd had om die 5 euro maar neer te leggen en dan wel verder te zien. Na mijn inschrijving kreeg ik een mailtje over actief worden binnen een commissie, ook al ging ik met het OV de eerste paar maandjes heen en weer vanaf mijn ouders, hield dat mij niet tegen om me op te geven voor de feestcommissie. Vervolgens was ik meegegaan op de buitenlandse reis en dacht ik, dat wil ik ook organiseren! Na mijn jaar in de buitenlandse reiscommissie leek bestuur mij wel wat en ben ik uiteindelijk voor penningmeester gegaan.

Maar wat doet de penningmeester nou eigenlijk? Jouw taak gaat met name over één ding:  het geld van de vereniging. Je gaat over al het geld wat binnen de vereniging rond gaat en je zorgt ervoor dat de vereniging financieel gezond blijft. Jij bent verantwoordelijk voor het bijhouden van de facturenadministratie, het kasstelsel en het innen van de contributie en deelnemersgelden van activiteiten. Daarnaast fungeer jij als controle voor alle uitgaven van de commissies en je bestuursgenoten. Zo moet jij de commissie-penningmeesters ook op weg helpen met het opzetten van hun commissie-begroting en ervoor zorgen dat ze hun administratie ook op orde hebben. Eén van je eerste taken, ook meteen de belangrijkste, is het opstellen van de begroting voor jouw bestuursjaar. Deze begroting is de leidraad voor jouw jaar en het is dan ook jouw taak om ervoor te zorgen dat die nageleefd wordt. De extra controle op de naleving van deze begroting en het controleren van jouw boekhouding wordt dan weer gedaan door de Kascommissie, die eens in het kwartaal een controle uitvoert, om ervoor te zorgen dat jij alles netjes doet en goed verwerkt.

Nu heb je naast je eigen takenpakket behorende tot je functie binnen het bestuur ook nog veel andere taken die je op je kan nemen. Zo was ik dit jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het promotiemateriaal, het onderhouden van de website, het CRM en onder andere de Youtube. Daarnaast zal je in ieder geval één commissie onder je hoede nemen, zo was ik dit jaar coördinator van de Buitenlandse Reiscommissie, mede omdat ik die vorig jaar heb voorgezeten.  

Een bestuursjaar doen lijkt misschien een grote stap, maar het is er één die ik je zeker kan aanraden! Naast dat je jezelf op professioneel gebied goed ontwikkelt, zal je ook veel plezier beleven en is het iets waar je de rest van je leven nog wat aan hebt. Uiteindelijk heb ik naast het feit dat ik nu een tussenjaar heb, nergens spijt van en zou ik het zo weer doen.   

Interesse? 
Solliciteer nu door je CV met een motivatiebrief voor 19 mei te sturen naar soco@hmvactis.nl.

Nog niet helemaal zeker?
Kom dan langs op de bestuursinformatiedagen op 19 en 20 april of 14 en 15 mei in  T2.15 voor meer  informatie over een functie binnen het bestuur. 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren